Bryr du dig om din IT-säkerhet?

03 februari 2018

Alla köper bilar som är krocktestade men få vet något om IT säkerheten i bilen trots att nästan allt går att styra via bilens elektronik. Allt fler bor i städer som är beroende av fjärrvärme och eldistribution som styrs helt och hållet av IT-system. Samhället avvecklar mynt och sedlar men vad händer om någon ”data-hacker” stänger av elförsörjningen?

 • Betalsystemen slutar att fungera och affärerna stänger efter en halvtimme utan el. Vattnet i kranen tar slut efter några timmar.
 • Mobilnäten klarar ca 3 timmar innan batteribackupen tar slut. Efter 24 timmar börjar mat ruttna i kylar och frysar.
 • Om det är vinter blir det snabbt kallt i bostäderna då de flesta inte har någon eldstad.

Vi litar på att någon annan tar ansvar för IT-säkerheten när det gäller områden som elproduktion, bank och transportmedel. Men är det någon som tar det ansvaret? Ägarna till bolagen som producerar el vill optimera vinsten, bankerna vill tjäna pengar och transporterna ska vara billiga. Ägare och konsumenter ställer krav på avkastning och risktagande istället för att se till trygghet och långsiktighet. Men hemma tar vi väl säkerhet på allvar eller hur ser det ut hos dig?

Decurias tre kontrollfrågor:

 1. 1.  Du har väl ett lösenord med 12 slumpmässiga tecken till ditt WiFi nätverk?
 2. 2.  Du byter väl lösenord på din dator regelbundet?
 3. 3.  Din mobil är väl både krypterad och försedd med skärmlås?

Nästan alla privata banktransaktioner görs via mobil eller hemdator så dessa borde tillsammans med ditt nätverk vara väl skyddade eftersom det är du som drabbas om någon stjäl från dig. Utvecklingen går så snabbt att vi inte hinner med att tänka på konsekvenserna. Det är ett konstant ”information overflow”. Många lär sig det nödvändigaste och roligaste men struntar i detaljerna. För de flesta av oss är det som med pensionssparande, det är bra att ha men ack så tråkigt att sätta sig in i detaljerna. På detta sätt uppstår många säkerhetsbrister. Vi alla måste förstå risker och konsekvenser med IT-system innan vi börjar använda systemen. Du är ansvarig för alla dina handlingar, det är ingen annan som kommer att lösa din IT-säkerhet. Du är ansvarig både på jobbet och hemma. Vi måste alla börja tänka ”säkerhet först – sen funktion” om vi ska minska riskerna i det nya IT samhället. Här kommer konkreta tips om hur du kan minska dina personliga risker:

 • Använd en lösenordshanterare, då behöver du bara komma ihåg ett långt och svårt lösenord samtidigt som alla dina inloggningar har olika slumpmässiga lösenord:
  • LastPass och 1Password är två populära tjänster
  • Funkar både i mobilen och i webbläsare

När du har använt tjänsten ett tag kommer du börja undra hur du kunnat vara utan den i så många år. Allt är både lättare och snabbare med en lösenordshanterare.

 • Använd skärmlås på mobilen är troligtvis viktigare än att låsa datorn när du lämnar den. De flesta av dina lösenord använder du även i mobilen, du har troligtvis också ditt BankID i mobilen. Använd gärna fingeravtryck eller ansiktsigenkänning för att låsa upp din mobil så känns det inte fullt lika jobbigt att ha ”det där skärmlåset”.
 • Lösenordet till din e-post måste vara svårt/omöjligt att knäcka. Nästan alla tjänster erbjuder funktionen ”Glömt lösenord” genom att skicka återställningen till din e-post.  Om någon har e-post lösenordet så kan de ändra dina lösenord.
 • Om du har möjlighet, skaffa utrustning för att hantera nödsituationer Eget elverk inklusive drivmedel för att hantera längre strömavbrott. Det är varken dyra eller svåra att hantera. Ha ett lager av mat och vatten. Konserver och torrvaror håller i många år liksom vatten på flaska.

Mats Persson
Cares about safety