Snarare en glöd som flammar till

26 januari 2018

Jag har funderat på varför jag har så svårt för att använda mig av det käcka uttrycket ”jag brinner för…”

Ja, om det inte handlar om friluftsliv och träning förstås eller om andra roliga saker man gör utanför jobbet!

Men brinna för behovsanalys eller för projektledning? Enligt annonserna finns det ju faktiskt människor som förväntas brinna för sin roll. Så jag har funderat på detta, vad brinner jag för egentligen? Och hur mycket brinner jag på jobbet? Brinner jag aldrig, hela tiden, brinner jag kanske bara lite då och då eller som en glöd som plötsligt flammar till?

I det projekt jag jobbar med nu har det funnits en hel del frustration, oro, svårigheter, motstånd, ”vi och dem”-snacket och t.o.m. uppgivenhet! Projektet har ibland varit svårt att greppa, mycket känns abstrakt. Vart ska vi? Ingen vet, vi är i läget där det känns som att lägga pussel, bit för bit faller på sin plats. Vi trevar, vågar, gör om, gör rätt. Någon som kanske ser helheten nu?

Behovet av att prata, beskriva, visualisera växer fram. Den trötta processmodellen skiner plötsligt upp och vi upplever ett stöd och vi känner glädje i att vi lyckats få till den. Nästan som ett konstverk, oklart från början men tillsammans får vi ihop delarna till ett resultat. Vi lär oss av varandra, vi finner vänskap och tillit. Det är fantastiskt vad vi kan känna och uppnå tillsammans!

Jag läser en kväll ett stycke ur kurslitteraturen i verksamhetsarkitektur:
Design utmärker sig av att man inte i förväg kan veta vad man ska skapa. Per definition är det något som inte finns tidigare och som man därmed inte kan ha någon kunskap om på förhand.
Designarbetet måste, för att fungera, vara ett djupt partnerskap med alla inblandade. Det kan liknas med en ”konspiration” i den mening att det känns som man andas i takt. Då uppstår något som sammanfaller med det som ibland kallas ”flow”.

Det är ju precis så!

Frustrationen och oron i gruppen kommer av osäkerheten när vi inte vet vart vi ska. Känslan av glädje kommer sedan, när vi uppnår flow.

Jag gillar flow, man kan faktiskt säga att jag brinner för flow! Jag brinner för att ingå i ett sammanhang och för glädjen när hårt samarbete med andra personer utvecklas till resultat, gemenskap och vänskap – Precis som vi har det på Decuria!

Kristina Berg
Behovsanalytiker Decuria