Tobias Karlsson
  • Tobias Karlsson

    Senior projektledare

  • LinkedIn

Expertområden

Projektledning, Lean och Agile, Teamledare, Utbildare

Referensuppdrag

  • Förvaltningsledning och metodexpert SEB, föreläsare och metodexpert Försvarsmakten.
  • Projektledare Coop e-handel, kundansvar och teknisk projektledare Rikspolisstyrelsen.

Du inledde din konsultbana som javautvecklare men tog snart steget till projektledare – varför?

– Det var ett naturligt steg för mig. Allt efterhand märkte jag hur jag gärna tog en ledarroll i varje projekt, och då kändes det självklart att också skifta yrkesroll. Min bakgrund som utvecklare har gett mig en unik förståelse för samspelet mellan kunderna och utvecklarna. Idag brukar jag säga att jag så att säga ”pratar båda språken”.

Du är certifierad scrummaster men talar lika gärna om SF-metoden – vad är det?

– SF-metoden är mitt sätt att betona att vi måste lyfta blicken från de olika projektledningsmetoder som finns och fästa den på själva projekten. Det finns många metoder inom den agila sfären, Scrum är en av dem. SF står helt enkelt för sunt förnuft. Är du oerfaren i att hantera olika projektledningsmetoder är faran stor att du stirrar dig blind på metoderna istället för att använda dem som ett stöd. Då behöver projektet en skopa sunt förnuft istället.

Innan du kom till Decuria arbetade du inom ett större konsultföretag – varför valde du Decuria?

– Att jobba på ett mindre bolag liknar på många sätt att själv driva eget företag. Här på Decuria är det tydligt hur mina egna prestationer påverkar företaget, samtidigt som möjligheterna till personlig utveckling är större. Och att ständigt hitta nya utmaningar där jag kan växa som person är viktigt för mig.

När trivs du bäst i din yrkesroll?

– Bland det bästa som finns är när jag på bästa sätt har fångat en kunds behov och sedan gett dem en lösning som blivit mycket bättre än vad de själva trodde var möjligt. Mitt mål är att hitta fram till så innovativa lösningar att kunden jublar över min innovationsförmåga.
Det är viktigt för mig att jag kan känna mig stolt över mitt arbete och det känner jag då jag lyckas leverera verklig affärsnytta till mina kunder.